15
apr.

ACTIVI-TATI NR.46

Activi-Tați*

*Activități de făcut împreună cu tata!

Activi-Tați nr. 46

Plantați semințe!

Cu toții ne bucurăm să observăm miracolul creșterii. Faptul că o plantă nouă poate ieși dintr-o sămânță mică, aparent moartă, este o sursă de uimire și bucurie – atât pentru copii, cât și pentru părinți! Fie că stați la casă și aveți grădină, fie că locuiți la bloc și folosiți ghivece, puteți semăna semințe și să observați creșterea lor. Încercați mai multe feluri de semințe: flori care cresc cu un minim de efort, plante comestibile pentru bucătărie, sau plante cu o viață lungă. Dacă adunați toamna conuri de brad, ghinde sau castane, experimentați cu plantarea lor, să vedeți dacă reușiți să cultivați un pom! (Va trebui să scoateți semințele din conurile de brad înainte să le plantați!)

Dacă aveți grădină, delimitați un spațiu mic pentru fiecare copil, care să fie grădinile lor.  Lucrați împreună la pregătirea pământului și la îngrijirea plantelor. Ajută-i să nu uite să ude grădina și să smulgă buruienile.

Cu copiii mai mari, abordați activitatea ca pe un experiment științific. Încercați diferite moduri de pregătire a semințelor (ce se întâmplă dacă le înmuiați în apă înainte să le plantați?) de îngrijire a pământului (îl udați zilnic? o dată la două zile? o dată pe săptămână?) și chiar a alegerii semințelor (păstrați semințe din alimentele obișnuite și încercați să le cultivați, de ex. roșii, castraveți, avocado, dovleac, etc.). Notați rezultatele într-un caiet și trageți concluzii cu privire la metodele cele mai reușite.

Dacă faceți această activitate, ne-am bucura să aflăm și noi!  Faceți poze și încărcați-le într-un album pe Facebook, cu tag @Alo Tata.