0729 991 196

Crăciunul Prematurilor

Alo! Tata! > Crăciunul Prematurilor

Detalii proiectx

Pentru a celebra viața copiiilor născuți prematur și care, desi au avut un început mai greu în viață, au câștigat lupta, la inițiativa d-nei dr. Gabriela Olariu, şeful secţiei de Neonatologie de la Maternitatea Odobescu Timişoara s-a demarat acțiunea ”Craciunul Prematurilor”.

Astfel că în anul 2004, cu sprijinul familiei Pădureanu, s-a organizat prima ediție a ”Crăciunului Prematurilor”. De atunci, în fiecare an, în perioada sărbătorilor de iarnă, familii cu copii născuți prematur care au fost ”găzduiți” în acea secție s-au întâlnit pentru a se bucura împreună de progresul copiiilor, pentru a împărtăși din experiențele lor și pentru a încuraja familiile care sunt la început de drum cu un copil prematur.

Familia Pădureanu din Timisoara era deja la al doilea copil născut prematur. Cu şase ani înainte, deveneau părinţii unei fetiţe, născute tot înainte de termen. ”La 3 săptămâni de viaţă piciorul lui din genunchi până în călcâi a fost cât e degetul meu”, își amintește Alin Pădureanu, tatăl lui Filip.

Dacă l-ați întâlni acum pe Filip, nimic nu ar spune că, atunci când a venit pe lume, cântărea sub un kilogram, iar şansele lui de supravieţuire erau minime.

Pentru salvarea fiecărui copil prematur, munca medicilor este cu atât mai grea cu cât la noi în ţară aparatura performantă este de cele mai multe ori insuficientă, iar anual se nasc înainte de termen peste 20.000 de copii.

Într-un interviu acordat în 2013 d-na dr. Gabriela Olariu a declarat: ”Câteodată copilul este o surpriză și, ca să fie totul foarte bine, va însemna o muncă grea, a unei echipe întregi. Pentru că există secunde … uneori un minut e prea mult să salvezi viața unui copil”. Nici cuvântul „minune” nu este unul exagerat pentru a descrie supravieţuirea unor bebeluşi ce cântăresc doar câteva sute de grame.

O soluţie pentru ca numărul celor veniţi pe lume înainte de termen să scadă ar fi existenţa unui program naţional de prevenire a naşterilor premature.

De ajutor este și existența unor condiții optime în spitale și chiar vitale sunt echipamentele performante care să sprijine munca doctorilor din aceste secții. Pentru acestea, fiecare dintre noi putem contribui spijinind activitățile Asociațiilor care inițiază proiecte în aceste direcții. O astfel de acțiune a fost ”O clipă, pentru toată viața” -de renovare a secției de Neonatologie a Maternității Odobescu din Timișoara despre care puteți afla mai multe aici.

Dacă doriți să sprijiniți activitățile noastre prezente și viitoare în aceste direcții, ne puteți contacta pentru mai multe informații sau puteți face donații în contul nostru precizând ce proiect doriți să susțineți. Proiectele noastre sunt prezentate și aici.