08
apr.

ACTIVI-TATI NR.45

Activi-Tați*

*Activități de făcut împreună cu tata!

Activi-Tați nr. 45

Faceți experimente științifice!

Copiii au o dorință înnăscută de a descoperi lucruri noi, de a interacționa cu lumea din jur și de a învăța prin experiență. Poți încuraja această dorință prin pregătirea unor activități de descoperire acasă!  Experimentele științifice nu trebuie să fie dificile – poți alege activități potrivite, oricare ar fi vârsta copilului tău.

Pentru ca experimentul să fie chiar științific, urmărește următoarele sugestii:

  • aveți grijă să folosiți echipamente de protecție dacă este nevoie: halat, ochelari de protecție, mănuși, etc.  Acestea vor face ca experimentul să fie mult mai interesant!
  • înainte de experiment, discutați împreună despre ce veți face și încurajează-i pe copii să formuleze ipoteze (predicții) despre ce o să se întâmple (de exemplu: punem oțet în pahar, cu detergent de vase, apoi punem bicarbonat de sodiu.  Ce crezi că se va întâmpla?);
  • lasă-i pe copii să încerce alte variante ale experimentului și să observe rezultatele (de exemplu, să nu pună detergent de vase deloc, sau să pună mai mult)
  • faceți fișe de observare în care copiii să noteze sau să deseneze ce s-a întâmplat ca urmare a experimentului;
  • după experiment, discutați despre principiile din spatele reacției (de exemplu, amestecarea unui acid – oțet – cu o bază – bicarbonatul – provoacă o reacție chimică, în care se eliberează dioxid de carbon).

Puteți găsi pe internet multe idei de experimente ce se pot face acasă.  Consultați de exemplu site-ul Royal Institute unde veți găsi experimente pentru familii, sau buggyandbuddy.com ce are multe idei de experimente pentru copii mici.  Sau, căutați pe Google „experimente stiintifice pentru copii” și veți găsi foarte multe resurse!

Dacă faceți această activitate, ne-am bucura să aflăm și noi!  Faceți poze și încărcați-le într-un album pe Facebook, cu tag @Alo Tata.