18
mart.

ACTIVI-TATI NR.42

Activi-Tați*

*Activități de făcut împreună cu tata!

Activi-Tați nr. 42

Creați un video animat folosind jucării!

Copiii noștri au acces la forme de tehnologie la care noi nici nu puteam visa, și uneori ne îngrijorează aceste schimbări rapide, mai ales în ce privește folosirea „gadget-urilor” și a internetului. Totuși, atât noi, cât și copiii noștri trăim într-o lume tehnologizată, în care trebuie să știm să învățăm lucruri noi, să folosim tehnologiile inovatoare și să devenim tot mai adaptabili schimbărilor. Un mod foarte bun de a-i învăța pe copii să se raporteze corect la tehnologie este să îi învățați, nu doar să consume, ci și să creeze diferite forme de media. Un adevăr trist este că foarte mulți copii știu să folosească Facebook, însă puțini știu să folosească în mod eficient programele simple precum Microsoft Word, Exel sau PowerPoint.

Un mod atractiv de a-i învăța pe copii să folosească tehnologia pentru a crea ceva nou, este să faceți împreună un scurt video animat cadru cu cadru, folosind jucării.  Acest tip de video se mai numește „brickfilm” și adesea folosește figurine Lego. Tehnica (pentru care puteți găsi tutoriale pe YouTube) este foarte simplă:

  1. Gândiți un scenariu simplu și notați-l.
  2. Pregătiți o „scenă” bine luminată, unde se va desfășura acțiunea.
  3. Aranjați jucăriile în pozițiile potrivite acțiunii și faceți câte o poză fiecărei poziții, mutând obiectele și jucăriile doar foarte puțin între cadre, astfel încât, atunci când o să puneți imaginile împreună, să pară ca și cum se mișcă.  Este recomandat a se face 15 cadre pentru fiecare secundă de video.
  4. Folosiți un program sau aplicație de editare, precum Windows Movie Maker (sau, pentru telefoanele Android, sunt multe aplicații disponibile pe gratis în Google Play) pentru a pune imaginile împreună și a adăuga muzică sau efecte de sunet.
  5. Încărcați video-ul pe care l-ați creat pe YouTube (puteți crea un cont gratuit cu o adresă de Gmail).

Trecerea de la simplul consum la creație este un pas folositor atât pentru copii, cât și pentru părinți.  Spor la lucru!