04
sept.

ACTIVI-TATI NR.16

Activi-Tați*

*Activități de făcut împreună cu tata!

Activi-Tați nr. 16

Marcați începutul anului școlar într-un mod special!

Peste o săptămână, va începe anul școlar din nou.  Unii copii pot simți teamă sau groază la gândul începerii școlii, mai ales dacă urmează să intre într-un nou ciclu de învățământ, sau să meargă la o nouă școală.  Puteți să îi ajutați pe copii să treacă mai ușor peste emoții prin instaurarea anumitor „tradiții” în familie, pe care să le faceți în fiecare an înainte de școală.  Iată câteva sugestii:

– Faceți o poză specială fiecărui copil chiar înainte să pornească la școală în prima zi.  Puteți să îi dați să țină o tăbliță sau foaie pe care să scrieți „Clasa I”, de exemplu.  Puteți include numele și vârsta copilului, anul, preferințe, etc.  Dacă faceți poza în același format în fiecare an, veți putea observa împreună cât de mult cresc și se dezvoltă copiii!

– Transformați cumpărăturile pentru rechizite într-o excursie specială. Faceți-vă lista de cumpărături înainte să plecați, apoi mergeți împreună într-un loc nou – poate chiar într-un oraș nou!  Pentru a-i conștientiza pe copii și de nevoile altora, ați putea să cumpărați un ghiozdan în plus (cu tot cu rechizite), pe care să îl donați apoi unui copil cu dificultăți financiare. (Căutați organizații care se ocupă de acești copii, sau vorbiți la școală, unde directorul va putea identifica un caz – nu uitați să vă păstrați anonimitatea!)

– Faceți ceva diferit în seara dinainte de prima zi de școală.  Copiii nu vor fi copleșiți de emoțiile asociate începerii unui nou an școlar dacă așteaptă cu drag o activitate specială duminică seara!  Poate faceți o petrecere în pijamale în familie, sau vă uitați la un film împreună, sau faceți o cină deosebită, în care copiii aleg meniul, de exemplu.  Sau poate ieșiți afară să priviți apusul soarelui și apariția stelelor.  Nu uitați să Îi mulțumiți lui Dumnezeu pentru vacanța de vară, pentru toate amintirile frumoase și pentru fiecare moment special.

– Pregătiți cadouri speciale școlarilor.  Poate fi o carte nouă, un joc, un articol de îmbrăcăminte…orice!  Bucuria unui cadou surpriză va ajuta la atenuarea emoțiilor negative!

– Serviți un mic dejun cu totul special în dimineața primei zile de școală.  Faceți mâncarea preferată a copiilor – chiar dacă aceasta este prăjitură!  Până la urmă, prima zi de școală se întâmplă doar o dată pe an…

– Sărbătoriți începerea școlii cu un tort special, dedicat școlarilor!  Serviți tortul la cină în prima zi de școală, și dați copiilor ocazia să împărtășească atât lucrurile bune, cât și eventualele temeri sau emoții pe care încă le au.  Rugați-vă împreună pentru succes în anul care vă stă înainte!

Dacă faceți această activitate, ne-am bucura să aflăm și noi!  Faceți poze și încărcați-le într-un album pe Facebook, cu tag @Alo Tata..